top of page
Zoeken
  • Mathias

Alles wat u moet weten over wespen!

Een beginnend wespennest herkennen

In april start de koningin met de bouw van haar wespennest. Door middel van kleine stukjes natuurlijk materiaal (hout, hooi...) en haar speeksel bouwt ze ei-kamers. In deze ei-kamers plaatst ze zo'n 20 tot 30 eitjes. In het tweede deel van mei zullen de eerste wespenlarven zich verpoppen tot werksters. Deze werksters nemen de bouwen van het wespennest over. De koningin legt vanaf dan alleen nog eitjes. De werksters bouwen de hele zomer verder aan hun wespennest. Waar er initieel nog sprake was van 20 à 30 wespen bevat een volgroeid nest al snel 5000 wespen.

Een beginnen wespennest kan je dus ook best laten verwijderen. Een wespennest in de verste uithoek van je tuin kan je makkelijk ongemoeid laten. Wespen vangen namelijk ook heel veel insecten waar wij last van hebben.


Zijn wespen nuttig?

Er zijn tal van nuttige  wespen. Ook de gewone of Duitse wesp draagt haar steentje bij aan de natuur. Doordat het vleeseters zijn, vangen ze enorm veel insecten. Vaak zitten deze insecten tussen onze groenten in de tuin. Ze vangen ook de voor ons vervelende huisvliegen. Wespen zijn eigenlijk bedreven in het opruimen van schadelijke of hinderlijke insecten. De sluipwesp kan zelfs ingezet worden als milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel tegen vliegen.

Weegt dit voordeel op tegen het nadeel van steken en overlast? In de vrije natuur is het uiteraard niet nodig om het wespennest te verdelgen of te verwijderen. Wanneer het wespennest gesitueerd is in huis, in de spouwmuur, in de tuin, op de zolder of in de grond dicht bij huis is het raadzaam om dit nest te laten weghalen


Wespennest zelf verdelgen?


Ondanks dat het technisch perfect mogelijk is, wordt het afgeraden om zelf een wespennest te verwijderen of te bestrijden. Wanneer wespen zich bedreigd voelen, gaan ze onmiddellijk steken. Indien u allergisch bent voor wespengif kan uw lichaam reageren met een anafylactische shock waarvan u kunt sterven. Ook indien u niet allergisch bent, en toch meerdere steken krijgt, is snel raadplegen van medische hulp noodzakelijk.

Voor het verwijderen van wespennesten kunt u beroep doen op de hulpverleningszones (de brandweer) of een professioneel verdelger.

Indien u er toch voor kiest om zelf het wespennest te verwijderen, zijn er allerhande producten beschikbaar in de gespecialiseerde tuincentra. Meestal gaat het hier over een spray of poeder. Zorg er zeker voor dat je lange kleding en handschoenen draagt. Een wespennest verdelgen doe je best 's avonds. Dan zitten de wespen in hun nest en is de kans groter dat het product alle wespen in het nest bereikt.

191 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page