top of page
Zoeken
  • Mathias

Hoe verloopt een wespenseizoen?

Na een winterperiode komt de Wespofoon opnieuw terug op toerental. De afgelopen maanden kregen we een aantal interventies waarbij oude nesten dienden weggehaald te worden. Ondertussen komen de eerste meldingen terug binnen.

Een seizoen verloopt als volgt; in de maanden maart en april krijgen we meestal melding van bijennesten. Die halen we samen met een imker op bij de mensen thuis. In die periode komen ook een aantal oproepen voor solitaire bijen of hommels. Deze insecten zijn zéér nuttig voor de natuur. Die mogen dus niet verdelgd worden. We kijken dan steeds voor een gepaste oplossing.


Vanaf eind april beginnen de eerste oproepen voor wespennesten binnen te komen. We spreken dan van relatief kleine nesten. De koningin begint met het leggen van eitjes, werksters maken een groter nest. Een wespennest voedt op dat moment zichzelf. De pasgeboren wespen scheidden een zoetigheid af. De werksters nemen deze zoetigheden op en zo blijft het nest groeien.


In de maanden juni en juli is zo’n nest volgroeit. Dit wil zeggen dat er geen eitjes meer bijkomen en dus ook geen zoetstof meer aanwezig in het nest. Op dat moment gaan de wespen op zoek naar andere zoetigheden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: suikerhoudende dranken, fruit, snoepgoed, kleine insecten, … . Dan worden de beestjes echt ambetant en veroorzaken ze overlast. Sommige nesten zijn dan reeds 1500 wespen sterk.


Ondertussen heeft één nest meerdere koninginnen gemaakt, die op hun beurt uitvliegen en zich ook gaan nestelen. Daarbij krijgen we ‘een tweede golf’ in de maand augustus en begin september.


Het seizoen eindigt met het vertrekken van een koningin en enkele werksters. Die maken zich dan klaar voor hun winterslaap in een kleine cocon. Meestal verstoppen ze zich op een zolderverdieping die niet afgewerkt is.


De drukste maanden voor Wespofoon vallen samen met de zomervakantie (juli en augustus). Voor het huidige seizoen, 2021, gaan we onze service optrekken.


Vanaf 1 juli zult u telefonisch in contact kunnen komen met Delphine. Daarnaast zal ook zij alle e-mails beantwoorden. Naast Delphine en Mathias komen twee extra verdelgers ons team versterken. Ons gebied wordt groter dan vorig jaar! Wij nemen zowel Zuid- als Midden-West-Vlaanderen voor onze rekening. Er wordt een andere prijsstructuur gemaakt voor elke regio.

476 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page