De Europese hoornaar (paardenwesp)
De Europese hoornaar - ook wel gekend als paardenwesp of hoorntor - behoort tot de familie van wespen. Hij bestaat immers al even lang. In vergelijking met de gewone wesp is de Europese hoornaar roodbruin van kleur en soms tot wel 4 centimeter lang. Hij komt niet snel in de buurt van mensen en is een pak minder agressief dan de wesp. De Europese hoornaar zal zelden steken, tenzij hij zich bedreigd voelt. Net als de honingbij dus.
In tegenstelling tot wat men beweert, is de Europese hoornaar geen agressieve moordenaar voor de mens. Omdat ze insecten (vooral wespen en vliegen) vangen, zijn ze zelfs zeer nuttig in je tuin. Deze insecten vermalen ze om te voeren aan hun larven. Het nest van de Europese hoornaars zal je voornamelijk in holle boomholtes vinden.
Doordat mensen de Europese hoornaar verkeerdelijk verwarren met de Aziatische hoornaar, worden ze verkeerdelijk doodgemept. Zonde voor je tuin en de natuur dus, want het is een zeer nuttig en mooi insect.
De Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds midden 2017 in Vlaanderen is gesignaleerd. Hij is met zijn 3 centimeter iets kleiner dan zijn Europese tegenhanger. In tegenstelling tot zijn Europese tegenhanger is de Aziatische versie volledig zwart met achteraan een stukje geel.
Het verhaal gaat dat de Aziatische hoornaar een mens kan doden met één steek. Dit is uiteraard niet waar. Indien geen direct gevaar, zal hij de mens ongemoeid laten.
Helaas is onze honingbij het grote slachtoffer. Eén Aziatische hoornaar kan makkelijk een heel bijennest uitmoorden. Ze zijn dus de grootste angst van imkers. Er is echter nog geen reden tot paniek. In tegenstelling tot de Europese hoornaar komt deze soort slechts sporadisch voor in ons land.Een beginnend wespennest herkennen
In april start de koningin met de bouw van haar wespennest. Door middel van kleine stukjes natuurlijk materiaal (hout, hooi...) en haar speeksel bouwt ze ei-kamers. In deze ei-kamers plaatst ze zo'n 20 tot 30 eitjes. In het tweede deel van mei zullen de eerste wespenlarven zich verpoppen tot werksters. Deze werksters nemen de bouwen van het wespennest over. De koningin legt vanaf dan alleen nog eitjes. De werksters bouwen de hele zomer verder aan hun wespennest. Waar er initieel nog sprake was van 20 à 30 wespen bevat een volgroeid nest al snel 5000 wespen.
Een beginnen wespennest kan je dus ook best laten verwijderen. Een wespennest in de verste uithoek van je tuin kan je makkelijk ongemoeid laten. Wespen vangen namelijk ook heel veel insecten waar wij last van hebben.
Comments